Waar moet je op letten als je een tent gaat kopen?

Model

Ten eerste is het belangrijk om van te voren te bepalen wat voor soort model tent je wilt kopen. Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Van een aantal tenten lees je hier de voor- en nadelen.

Tunneltent

Door de constructie en vorm van deze tent biedt hij veel ruimte en staat hij stevig ook nog na een storm. Je kunt er voor kiezen om één, of meerdere slaapcabines in de tent te hangen. Er bestaan tunneltenten voor 2 tot maximaal 8 personen. De tent is gemakkelijk en snel om op te zetten. In het middelste gedeelte kun je meestal wel rechtop staan, maar de slaapgedeelten zijn een stuk lager.

Koepeltent

De koepeltent is gemakkelijk op te zetten en lichtgewicht. Dit is de ideale tent voor als je met grotere kinderen op vakantie gaat, in een gemiddelde koepeltent kunnen twee á drie personen slapen en vanwege het gebruiksgemak kunnen kinderen hem zelf opzetten. Er bestaan ook grote koepeltenten met een ruime leef- en staruimte.

Piramidetent

Piramidetenten zijn redelijk gemakkelijk en snel op te zetten, omdat ze maar weinig stokken bevatten. Omdat deze tenten vaak gemaakt zijn van katoen zijn ze wel zwaarder, wat het opzetten ietwat bemoeilijkt. Het comfort dat de stahoogte met zich meebrengt maakt hen vooral populair.

Bungalowtent

Een bungalowtent is over het algemeen een luxere tent, waarin je met meer comfort een langere tijd kunt kamperen. De tent wordt opgezet met een aantal stokken, die gezamenlijk een frame vormen. Het opzetten van de tent kost meer tijd en moeite, maar het resultaat is dan ook een stevige tent met veel ruimte. Deze tenten zijn vaak van katoen gemaakt en bieden plaats aan 4 tot 8 personen.

Materiaal

Van welk materiaal het tentdoek en de tentstokken gemaakt zijn is minstens zo belangrijk als de vorm van de tent.

Klimaat

Ga je vooral in de zomer kamperen op plaatsen waar het overwegend warm en droog is, dan is een katoenen tent aan te raden, omdat die veel koeler is dan een polyester of nylon tent. Ook als je gaat kamperen in een koud maar droog seizoen is katoen aan te raden, omdat het de warmte wel langer vasthoudt. Wanneer het echter zeer vochtig is en/of veel regent, is een katoenen tent geen goed idee.

Gewicht

Een polyester- of nylon tent is zeer lichtgewicht en dus gemakkelijk draagbaar. Er bestaan self-inflating nylon- of polyester koepeltentjes, die zijn zo licht dat je ze zelfs op je rug kunt dragen. Een katoenen tent is een stuk zwaarder en dus enkel geschikt als je hem in de auto mee kunt nemen.

Levensduur

Nylontenten gaan het kortste mee, namelijk zo’n 12 tot 30 kampeerweken. Lichtgewichte polyestertenten redden het meestal zo’n 30 – 50 kampeerweken. Zwaargewicht tenten gaan echter zo’n 70 – 120 kampeerweken mee. Het spreekt voor zich dat katoenen tenten een stuk duurder zijn dan nylon- of lichtgewicht polyestertenten.

Plaats een reactie